CASA MUSEULa casa del Centre Excursionista va ser construïda a finals del segle XVIII.
Aquesta casa té l'entrada amb unes portes de fusta en forma d'arc, per permetre l'entrada de carruatges, al terra es veuen  les roderes marcades a les pedres, aquest terra es va recuperar ja que a sobre hi havia un enllosat de ciment. També es va recuperar el cup i el xupet.
L'escala ens porta a un petit menjador on es feien els àpats, principalment els dinars i sopars. És important la vidriera i l'armari, això denota el nivell econòmic d’una família important, ja que moltes cases no la tenien.
A sota hi havia l'estable i també en un racó la cort del porc.
A l'entrada hi ha una col·lecció de rajoles.
També hi ha a la paret dues portadores, tal com es feien servir per portar el raïm de la vinya al cup, per aixafar i fer el most que després fermentava i es treia pel xupet, per posar a les botes.
Al costat del xupet hi ha unes botes, així com una col·lecció d'ampolles de vidre. A la paret hi ha un cullerots que es feien servir per treure la bassa dels pous morts de les cases.
Al mig tenim mesures de gra i de vi i d'oli.
A la paret esquerra hi ha una mostra de càntirs i gerres, que tenien diferents funcions, per guardar oli, aigua i conserves.
A l'armari de l'esquerra hi ha una col·lecció de llibres de comptabilitat i també unes mostres de factures emeses per comerciants o industrials de Vallirana.
A la part alta continuem amb diferents gerres. I a la part següent hi ha una vaixella que era de cal Capellades.
Hi ha al costat unes balances i una col·lecció d'ampolles de vidre, amb un sifó de l'antiga fàbrica La Valliranense.
Al costat hi ha joguines unes peces de cal Capellades, una de can Prunera i un parxís republicà de can Burrull.
Veiem a sota diferents ribots que són de cal Fuster, família Pau.
A fora de la vitrina hi tenim uns trills de fusta amb incrustacions de pedra de sílex, per separar a l'era, el gra de la palla.
Al mig hi ha un banc de fuster amb les caixetes dels caragols, de cal Fuster.
A la dreta hi ha restes arqueològiques de la Capella de Sant Silvestre, amb un enterrament d'un nen de sis anys.
Aquí hem combinat a la vitrina diferents col·leccions de fòssils així com també restes humanes de les coves de l'Avi i de la cova Bonica, i restes de diferents poblacions.

Les restes humanes i els seus estris són del Neolític Tardà.
També hi ha unes restes de la falsificació de moneda que es feia a la cova de l'Avi i que prové del final de l'època Carlina. Un dels capitostos importants en aquestes contrades era de Vallirana, en Cristòfol Comes, comandant dels Carlins, conegut com en Tòful de Vallirana. Quan aquest va morir, algú de la seva partida va continuar amagat a la cova de l'Avi fent moneda falsa i de bandoler de les caravanes que passaven pels boscos del Lledoner.
Tenim també més parts de la col·lecció de les eines de fusteria de cal Fuster.
Quan sortim, passem pel costat del Picador de la Porta de cal Cartró.
La bota que hi ha dreta és la del racó i podeu tastar el vi ranci.
Tornem a estar a l'entrada. Al Cup hi ha una col·lecció de carretons.
Al pujar l'escala veiem el canterano. Al fons i al costat de l'escala el molinet de cafè del Bar de les casetes Casa Doctor.

Al menjador, a la vitrina hi ha diferents plàteres, gots i estris que es tenien al menjador. Amb el rellotge de paret i la finestra per controlar qui entrava a casa.
Al rebost hi ha una col·lecció de gerres, si en gireu una veureu les expressions del franquisme.
A la cuina, hi ha l'aigüera amb els fogons de carbó, la llar de foc, unes calaixeres, diferents gerres . Una màquina de cosir de ca l'Aixut i un armari de can Dispanya.
La part del darrera és nova, però encara hi ha un antic pou amb aigua, la llum és al darrera.
El pis de sobre manté a la part del davant les pintures originals, així com els sostres difuminats, fets amb pols.
Aquesta és la casa del Centre Excursionista que, com podem, estem conservant. El que veieu és una part del material, tenim molta documentació escrita i diferents peces en el nostre arxiu i magatzem.
Si teniu coses velles a casa i us fan nosa, aquí les conservem i les exposem.
També si us avorriu a casa hi ha feina per treballar i catalogar tot aquest material.